Ez az oldal nem hivatalos információforrás!
SIR modell időfüggő terjedési rátával
Fertőző periódus átlagos időtartama

5,0 ± 0,3 nap

Reprodukciós szám

1,66 + 0,46 / hét

Tetőzés időpontja

2021-11-15 körül

Ebben az elemzésben azt feltételeztem, hogy a modell mögött lévő járványterjedési ráta (és az ebből számolt R reprodukciós szám) időben változik. Az időbeli trend meghatározásához az utolsó 28 nap adatain egy 14 napos ablakot toltam végig, minden lehetséges kezdőnaptól kezdve megbecsülve az adott ablakban érvényes járványterjedési ráta legjobb illesztését.

(Az ily módon kapott R reprodukciós számok nem egyeznek meg az ezen az oldalon található R becsléssel, más a módszer, így más az eredmény is).

A jövőbeli adatok kiszámításánál ezek után feltételeztem, hogy a járvány terjedési rátája (és ebből következően a reprodukciós szám) az utolsó 7 nap során látott trendnek megfelelően tovább csökken (vagy növekszik), egészen R = 0.5-ig (alsó korlát) vagy 1.6-ig (felső korlát). Fontos azonban megjegyezni, hogy ez nem így fog bekövetkezni; alacsony R értékek esetén valószínűleg lazító intézkedések következnek, amely miatt az R hosszú távon egy magasabb, de 1 alatti értéken stabilizálódhat. Ugyanígy, magas R értékek esetén szinte bizonyosan további szigorítások várhatóak, amelyek remélhetőleg vissza fogják tolni az R értékét a fenntartható tartományba, végül pedig 1 alá. Ezért ez a grafikon alacsony (1 alatti) R esetén leginkább addig releváns, amíg az R 1 fölé nem kúszik, magas (1 feletti) R esetén pedig addig, amíg az R 1 alá nem esik.


Ezen oldal adatai letölthetőek JSON, CSV vagy TSV formátumban.